Da jeg blev 30, tog jeg til Paris i 4 dage for at gå rundt, spise croissanter og drikke kaffe, og mærke og huske mit liv.
Min gode veninde skrev i sin fødselsdagshilsen til mig, at det er som om, vi i vores kultur ikke dvæler, ikke har lov til at dvæle.
Og det er lidt en mærkesag for mig: retten til at dvæle.
For jeg tror vi har et dybt behov for at dvæle, for at standse op der, hvor vi er, og mærke det, der sker og er sket for os.
Men vi har ikke tradition for det, vi har sjældent tid og råd til det. Ting sker og sker og sker.
Ikke-at-dvæle er også en måde at undgå at mærke vores mørke.
Og hvis det, der er present for dig, fx er ulyst, er det måske rart ikke at stoppe op, måske rart at distrahere dig selv med andre ting.
Det rare kan være omkostningsfuldt.
Ulyst er ikke bare ulyst, ulyst er nuanceret og mangfoldig. Der findes ulyst, der er som en indre vinter, en slags naturlig dvaletilstand. Denne her tekst handler om den.
Det er ikke tips og tricks, der skal redde dig ud af ulysten.
For din ulyst er intelligent. Den vil dig noget.
Det er, til gengæld, forslag til måder at være i intime, og endda erotiske rum med dig selv, og/eller én, du elsker, mens I øver jer i at acceptere ulysten.
For du kan nyde at dvæle ved din ulyst, ligesom du kan nyde at gå i vinterhi med dyner og stearinlys, indtil foråret kommer af sig selv …
(Hvis foråret til gengæld aldrig kommer af dig selv, kan du læse denne tekst, der handler om det ... )
1. Lig i din seng og mærk din krop og dit underliv i 5-10 minutter hver dag (ikke mere!), og sans efter, hvad der kunne føles som lyst …
Måske du ikke mærker noget som helst, der ligner lysten til sex, i kropsrummet.
Bliv der alligevel.
Og mærk efter, om du mærker noget, der føles bare en lille smule nydelsesfuldt, eller komfortabelt.
Det kunne være du havde det rigtig dejligt i din lægmuskel eller på underarmen.
Dvæl ved den sansning.
2. Spørg dig selv: Hvad har jeg så lyst til?
Der findes ikke et lyst-hierarki. Lysten til sex er ikke bedre end andre slags lyst.
Det kan være at du har helt vildt meget lyst til at skrive eller at løbe, og ikke til at have sex. Så gør det. Nyd at din lyst har den retning.
Det kan også være at du ikke har helt vildt meget lyst til noget som helst, men en lillebitte smule lyst til at spise asiatiske supper med koriander, at drikke kaffe udenfor pakket ind i uld, at gå planløse ture i aftenmørket …
Du skaber et tillidsfuldt forhold til dig selv ved at stole både på din ulyst og din lyst, ved at tillade dem at sameksistere, og følge dem.
3. Skab intime, forventningsfri rum (sammen)
Det er det evige råd fra tv-sexologer, at når den ene part ikke har lyst til sex, skal man aftale ikke at have sex i en periode.
Selvom det er forsimplet, og slet ikke afdækker hvad der rent faktisk sker mellem elskere, der stopper med at have lyst til hinanden (læs ”Om at størkne i vinteren”, for flere nuancer), er det slet ikke en dårlig idé at sætte vaner og default-mekanismer ud af spil.
Hvis én af parterne fx altid initierer sex ved at begynde at berøre den andens kønsdele, aftal at hun/han/de ikke må røre den andens kønsdele i en periode, uden eksplicit at blive bedt om det.
Hvis den person, der ikke har lyst, til gengæld aldrig rører ved den andens kønsdele (og den med mere lyst længes efter det), aftal at I sætter 15 minutter af til, at den med mindre lyst berører den andens kønsdele, UDEN FORVENTNING til, at det skal være en ”seksuel” berøring, og uden at det skal føre til ”mere”.
Vær kreative med det rum, der er mange måder at være i det på.
Og: det er vigtigt at huske, at forventninger er mentale, men stikker dybere end det mentale, og vi kan ikke nødvendigvis bare ”ikke have forventninger”, ved at sige at ”nu har vi ikke forventninger”.
Derfor kommer det intime rum til at være et sted, hvor I kan møde ulysten sammen, og den ulyst kan også dække over sårbarhed, præstationsangst, ked-af-det-hed, traumer, størknede overbevisninger og angst.
Så indstil jer på at det rum ikke er en “snydevej til at have sex, selvom én ikke har lyst”, men snarere en måde at gå i proces sammen, som kræver tålmodighed, langsomhed og nænsomhed af begge parter.
4. Gå i Grossererbadet
Hvis du kender mig, ved du at jeg sværger til Grossererbadet, en slags billigere, mikro-version af en spa, der ligger i Spanien badeanstalt i Aarhus.
(ja, jeg er lidt nervøs for at promovere det så meget at de sætter priserne op, men here goes)
Jeg siger ikke at vi (nødvendigvis) alle skal tage til Aarhus og gå i spa, hver gang vi ikke har lyst til sex.
Jeg siger, at spa-agtige, vand-damp-varme-lignende tilstande (fodbade, sauna, karbade osv.) går i kroppen på os på os, og kan ændre vores kropsfølelse ...
og seksualitet er kropsligt, det sker i og med kroppen (derfor kan vi snakke endeløst om manglende lyst, uden at komme nogen vegne) ...
Du kan opleve, og I kan dele, sensorisk nydelse, uden at ”have sex” ...
I kan finde og dyrke nydelsesfulde måder at være intime sammen på, når I, eller den ene, ikke har så meget lyst til hvad vi i kulturen tænker på som sex ...
Nydelses-situationer, der inkluderer uforstyrret nærvær og kontakt, og ikke den slags, der døver sanserne (som uendelig teknologisk stimulans, alkohol og sofa-underholdning, selvom det også har sin berettigelse på andre tidspunkter, men sjældent gør noget dybere for intimiteten).
5. Træk vejret
Opdag den nydelse det er, bare at trække vejret.
Hvis du har en partner, prøv at ligge sammen og sanse hinandens vejrtrækning.
Jeg siger det igen: Vi kan sjældent løse noget, der foregår i kroppen, ved at tænke på det og snakke om det. Og ja, jeg er selv ekstremt snakke-snakke, og det giver mig en forståelse, men sjældent forløsning.
Det er uendeligt meget mere nydelsesfuldt at trække vejret dybt, end at bruge timevis på at problematisere og psykoanalysere jeres eget ”mangelfulde” sexliv via endeløse samtaler.
6. Vær lydhør
Hvis du er i en naturlig ulystperiode, en indre vinter, så vil din krop ofte være træt og have brug for hvile, søvn. Når kroppen er i dvale, er seksualiteten ofte også.
På et tidspunkt vil kroppen måske begynde at længes efter at komme i bevægelse på én eller anden måde. Måske du pludselig vil ud at gå. Så lad kroppen gå. Måske du pludselig får lyst til at danse. Så dans. Det er forårstegn, det er kroppen, der har opbygget nok energi, til at bevæge sig.
Bliv ved med at være inde i din krop, bliv ved med at mærke dit underliv, selvom der ikke øjensynligt er noget at mærke i vintermørket, lad det gøre sig selv ...